vrijdag 30 april 2010

nest!



in mei legt iedere vogel een ei, maar in april waren deze spinnetjes al druk bezig met hun nest! en ik was er bij, ik keek er naar en zorgde dat ook jullie er naar kunnen kijken! alstublieft!

zondag 25 april 2010

zeezoogdier




fotojanus gaat weer een paar dagen op zee ronddobberen. om te werken, dat spreekt vanzelf. en hoe kunnen de trouwen (en andere) lezers van deze blog ondertussen beter deze afwezigheid verwerken, dan met een foto van een van de skitterendste zeezoogdieren die deze aardbol rijk is: de beluga. een prachtig beest, met een heel menselijk aandoen. hoe dat komt: omdat het de enige walvis- en dolfijnachtige is waarvan de wervelkom in de nek niet vergroeid is. beluga's kunnen dus hun kop draaien, en dat kunnen de andere niet. voila, dat weet u ook alweer!

zaterdag 17 april 2010

jelly!


Kwallen! Verguisd door onwetende strandtoeristen die vrezen helse pijnen te lijden als ze in aanraking komen met gestrande exemplaren. Verguisd in de middellandse zee, waar ze op dit moment goed op weg zijn om de diergroep met de grootste biomassa te worden aldaar. omdat wij, mensheid, zodanig in het systeem hebben ingegrepen dat de predatoren van de kwallen verdwenen zijn ter meerder eer en glorie van kortzichtige economische beweegredenen. verguisd en gevreesd...maar mooi in een aquarium met het juiste licht er op.

dinsdag 13 april 2010

ophrys speculum



woeha! fotojanus is terug van weggeweest en opent zijn eerste post met een moeilijke naam. is het zot hem naar de kop gestegen? last gehad van de spaanse zon? een aanvaring met de grootste stier uit de lokale arena? driewerf neen! het is de naam van de plant op de foto, en nog niemand heeft zicht verwaardigd het schepseltje een nederlandse naam te geven. schamelijk! - om op het eens op zijn ledebergs a la "aanrijding in moskou" te zeggen. het is een proper orchideetje, maar laag tegen de grond en pas ontdekt toen de rest van de fotojanus-familie al lang en al breed klaar stond om te vertrekken. geen al te beste foto dus, maar wie ben ik om jullie deze orchidee te onthouden?

zaterdag 3 april 2010

paaskongee!



Fotojanus trekt er op uit. een week lang zal hij in deze streken niet te vinden zijn. het land zal er misschien leeg uitzien en vreemd aanvoelen bij de achterblijvers, maar wees gerust: fotojanus komt terug! geniet ondertussen van deze kleine watersalamander, gefotografeerd bij dezelfde reddingsactie die het tot in de regionale kwaliteitspers heeft geschopt ! Enne: doe geen dingen die fotojanus zelve niet zou doen!