dinsdag 30 juni 2009

libellentijd



het is bloedheet! de warmte heeft er voor gezorgd dat de voorbije week talrijke libellen zijn uitgeslopen. bij ons in kuurne, in de groene long, vlogen er dit weekend talrijke "levende verske" bloedrode heidelibellen. en omdat de foto nog in juni is genomen, en omdat het vandaag nog juni is, en omdat morgen de vakantie begint voor al wie vandaag nog min of meer op school zit, en omdat ik jullie allemaal graag zie: een bloedrode heidelibel op deze bloedhete dag!

woensdag 24 juni 2009

de laatste strohalm



op dit moment zie je veel libellen in tandem rondvliegen. ze doen dat niet omdat ze dat graag doen (tot een of andere gedragsecoloog het tegendeel bewijst beweer ik dat ze dat niet doen omdat ze dat graag doen): dat ziet er mij veels te lastig uit, ze doen dat omdat het mannetje het vrouwtje vasthoudt bij haar nek, terwijl zij met haar achterlijfspunt de spermatofoor uit de onderkant van het tweede segment van het mannetje prutsts waarmee ze dan de eitjes zal bevruchten. en dan gaan ze elkaar loslaten? helemaal niet! meneer is jaloers! en met recht en reden. een ander mannetje zou het wel eens wagen om teergeliefde zaadpakketjes te verwijderen en te vervangen door zijn eigen productie. daarom houdt het mannetje het wijfje vast tot de ei-afzetting!
dat het tandemvliegen niet zo simpel is zien we hier: meneer gebruikt deze grashalm als laatste strohalm om zijn pas veroverd juffertje (heb je hem?) niet te moeten lossen. wat een leven toch, dat libellenleven!

vrijdag 19 juni 2009

papaverkroon



ergens in den hof staan er een soort papavers, die er zodanig kunstmatig uitzien dat ik van geen kanten weet waar ze uitkomen. nu, gastvrij als we zijn, zijn die dingen geweldig welkom. ze zijn wel ongelooflijk teer, ik heb zo het idee dat een bloem niet meer dan twee dagen meegaat. de eerste bloem werd er afgeregend. wat zeg ik, de eerste bloembladen werden er door een fantastische regenbui afgeranseld. en dit is er wat van over bleef, onmiddellijk na de regen: een papaverkroon

woensdag 17 juni 2009

28 stippen



biodiversiteit in de tuin! en dan nog in een vermenigvuldigende pose! twee 14stippelige lieveheersbeestje op elkaar, zou dat dan een 28stippelig lieveheersdingske zijn?

woensdag 10 juni 2009

blowin' in the wind



terwijl ik hier al een minuut of drie zit te wachten tot de website van de nmbs het belieft om me toe te laten mijn treinticket te betalen dat ik online heb gekocht (leve het digitale tijdperk, ben ik aan het multitasken geslagen om ook hier mijn ding te doen. uit deze oefening blijkt duidelijk dat blogger sneller is dan de nmbs! leve blogger! leve het bloggend leven!!

hieronder staan een paar fotoots die gemaakt zijn om mijn techniek te verbeteren. echter, soms is het leuk om gewoon fotoots te maken, vanuit het buikgevoel. de foto hierboven is er zo éentje. op een avondwandeling in de groene long zag ik dit streepkruid (als het al streepkruid is) waaien in de wind. rap op de knieën gaan zitten, achtergrond onbewust zo mooi mogelijk kiezen, diafragma instellen en afdrukken. alles in de flits van het momentum (nmbs nog altijd niet klaar, vandaar de neiging tot liederlijk taalgebruik). en ik moet zeggen dat ik er content van ben. contenter dan van de vooruitgang bij de nmbs, waarvan ik straks de website ga sluiten zonder te betalen, zodat ik moet hopen dat de automatische biljettenverdeler (leve de vooruitgang!) werkt. dat aanschuiven in die rij aan het loket, tussen allemaal mensen die ik niet ken, het verplicht contact met de loketbediende.ik mag er niet aan denken. het lijkt me zo 20-ste eeuws...

vrijdag 5 juni 2009

weekendlicht



dames en heren: een lantaarntje! moge dit licht in uw weekend brengen!! (en zoals dikwijls is de foto precies beter als hij wordt aangeklikt. houdt blogger zich bezig met fotosabotage?)

donderdag 4 juni 2009

techniek



tja, fotoots maken... een mens moet er op oefenen! op het knopje drukken kan iedereen, fotoots deleten achteraf ook. maar het is toch leuk als je niet moet deleten, en niet al te veel tijd moet fotoshoppen. vandaar dat ik probeer te oefenen. en dit is het resultaat: neem een moeilijke bloem (bleek - gevaarlijk om uit te branden), hou het detail in de bleke delen en maak de achtergrond in 1 keer wazig en doe het zodanig dat er bijna iet meer moet aan geprutst worden achteraf. en hier heb ik alleen maar wat histogram werk verricht. er is nog wat werk om ook detail te behouden in het onderste stuk van de bloem, maar op een dag lukt dat wel! beloofd!