dinsdag 28 april 2009

Frog for Free



Frog for Free. gratis kikkers? nee hoor, zo zit ik niet in elkaar. het is eerder een geval van u vraagt, wij draaien. een heel getalenteerde kortrijks/bavikhoofse/kuurnse fotograaf vond dat ik genoeg planten gefotografeerd had (zie commentaar op vorige foto). planten zijn inderdaad niet het ding van die meneer (maar kijk toch maar eens naar zijn foto van een plant), maar alles beter dan strontvliegen dacht ik zo maar.
Vandaar, op speciaal verzoek, een exemplaar uit het dierenrijk! voor free!

zondag 26 april 2009

raket in den hof



misschien heb ik het al eens vermeld, misschien ook niet, maar in onze tuin is er een schrijnend gebrek aan groen en een schandalig overwicht aan terras. dat evenwicht wordt stilletjes hersteld, als de agenda's en krakkemikkige ruggen het toelaten. vorig jaar hebben we een stukje terras verwijderd en vervangen door te beplanten/bezaaien aarde. daar werden nu massaal in aangeplant, ter meerder eer en glorie van de tuin, en hopelijk ook voor de vlinders en motten en andere nectarlustende beestjes, wegens de plantenkeuze was toch gebaseerd op het belang van de plant voor de beestjes. natuurlijk komen er ook dingen vanzelve. voor dit plantje heb ik zelfs eens een plantengids opengedaan. het heet zandraket,en in eigenlijk niet inheems. het is ondertussen wel ingeburgerd in onze contreien, en heeft zelfs de plantengidsen (en nu ook de blog van fotojanus gehaald). het ding was heel lastig te fotograferen: het plantje is heel licht, heeft vrij kleine bloemetjes en wiegt met het minste zuchtje wind mee. ik heb er bij wijze van spreken "duusd" fotoots van genomen, en alleen deze is een beetje toonbaar...

donderdag 23 april 2009

pinksterbloem revisited



het is mooi weer, alles groeit en bloeit, en wat ik heel leuk vind: de vlindertjes fladderen uitbundig rond! vorig weekend heb ik nog eens het heulebekepad in kuurne afgelopen. Als kleine onverlaat ging ik er rondcrossen met mijn fietske, roland liboton achterna, of maakten we er kampen om cowboyaan en indiboy te spelen. nu is het gebiedje omgetovered in een mooi stukje natuur in kuurne, dat gek genoeg weinig bezoekers trekt. ik zal eerlijk zijn: ik was er ook een tijdje niet geweest, en ik zal het niet meer doen. het domein stond er prachtig bij. net als de onvermijdelijke pinksterbloemen, die ik eens anders in beeld heb gebracht...

zondag 19 april 2009

kleine (veld)kers




vorig voorjaar had ik nog mijn ondertussen onmisbaar gewaande reflexcamera annex macro-lens niet, en liep ik rond met een coolpix. gevolg: mijn al van nature heel lage interesse in planten bleef laag. daar is echter verandering in gekomen na de aankoop van het nieuwe speelgoed. fotojanus fotografeert planten, en wat meer is: hij zoekt de naam van het plantje op.
ik dacht eigenlijk te weten dat het plantje op de foto kleine kers genaamd was. ter controle zocht ik dit op in een plantengids, maar dat bleek er niet in te staan. wat er wel instond was kleine veldkers, en ik ga er dan maar van uit dat dat hetzelfde ding is!

woensdag 15 april 2009

pinksterbloem: het vervolg



het is skitterend weer, en dat laat zich voelen in de natuur. vandaag was ik aan de oude leie in bavikhove, en wat ik daar zag heeft me blij gemaakt. ik zou zelfs durven zeggen: wat ik daar zag heeft me diep geraakt! meneer, madam, als je in de eerste helft van april in 1 gebied in zuidwestvlaanderen 8 soorten dagvlinders bij elkaar krijgt, dan kan je niet alleen een zin met veel getallekes er in neerpennen, maar dan kan je ook zeggen dat je veel vlinderkes hebt mogen aanschouwen. en wat zat er tussen? juist! het oranjetipje. en wat is de waarplant van het oranjetipje? alweer juist! de pinksterbloem!

zondag 12 april 2009

bloemen na pasen



het is nog altijd pasen als ik dit aan het schrijven ben. tom boonen heeft tot groot jolijt van velen opnieuw parijs-roubaix gewonnen, en wie buiten gelopen heeft kon niet naast de pinksterbloemen kijken die nu overal staan te bloeien. waarom de paaslelies al weken staan de bloeien, en waarom de bloeiers bijuitstek rond pasen naar pinksteren werden genoemd zal me worst wezen. ik vind pinksterblmen fantastisch. ze doen me denken aan oranjetipjes, en dat zijn mijn favoriete vlindertjes. vandaar: een pinksterbloem met pasen!

woensdag 8 april 2009

nacht-non



het mottenseizoen is begonnen! en fotojanus vindt dat fijn. wat is er nu gemakkelijker dan de mottenval te installeren, een goede fles wijn te ontkurken, en na de nodige degustatiemomenten eens naar buiten te gaan om te zien of er nog geen mot op licht is afgekomen (zoals redwan op katrien, voor de temptation island kijkers...).
dit is de nunvlinder, en een non in het westvlaams is een nunne. maar wat het een met het ander te maken heeft, dat mag u zelf beslissen!

zaterdag 4 april 2009

slakkehuis


gisteren zag ik het geweldig zitten om vandaag buiten te lopen, met camera, lens en statief. toen ik echter deze morgen wakker werd en naar buiten keek was het licht weg en vervangen door grauw. tegenslag! maar fotojanus laat zich zomaar niet tegenhouden. plannen zijn plannen, en alhoewel flexibiliteit wel degelijk een woord uit mijn woordenboek is, ging ik toch op stap. en ik fotografeerde dit slakkenhuis van een huisjesslak.